5 dl lämmintä vettä
1½ rkl psylliumia
1½ rkl finaxin hapanjuurta
1½ tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
1 rkl siirappia
2 rkl rypsiöljyä
2 dl bataattisosetta (käytin Pirkan valmista bataattisosetta)
6 dl tattarijauhoa (esim. keskisen mylly)
1 dl tattarirouhetta
Mittaa lämmin vesi taikinakulhoon. Lisää veteen
hiiva, psyllium, hapanjuuri, suola ja siirappi koko ajan sekoittaen.
Anna seistä hetki. Lämmitä bataattisosetta hetken, ettei ole liian kylmää taikinaan
lisättäessä. Itse lämmitin mikrossa. Lisää bataattisose, öljy, jauhot sekä tattarirouhe kulhoon ja
sekoita yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukulla viitisen
minuuttia. Kohota taikinaa tunnin ajan öljytyssä vuoassa. Paista leipiä 200 asteessa noin 40-50min (tosin meidän uuni tuntuu olevan jotenkin tehokas, ja usein paistoajat ovat lyhyempiä kuin monilla muilla).
Huomasit, että silikoninen vuoka toimi huomattavasti paremmin (pienempi versio), koska toiseen vuokaan leipä jäi kiinni (ehkä huonon öljyyksen vuoksi?). Vaikka leivät näyttävätkin vähintään epäilyttäviltä, hyvältä maistuivat. Erittäin hyviltä suorastaan ja olen suorastaan ylpeä tästä ensimmäisestä leipäkokeilusta. Lisäksi silikoniseen vuokaan olisi pitänyt laittaa taikinaa enemmän.. Ensi kerralla sitten tästä oppineena. Ylipäänsä olen tässä gluteenittomassa leivonnassa huomannut, että erilaiset muffinssipellit ja vuoat yms. ovat lähes ehdottomia apureita, koska taikinan koostumus on aika erilaista verrattuna normi vehnäseen. Ja ennen kaikkea nuo silikoniset versiot ovat toimineet enemmän kuin hyvin. Pitäisi niitä siis hommata lisää, tai sitten kirjoittaa joulupukille ;). Taitaa tulla melko leivontavoittoinen toivelahjalista..
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti