tiistai 23. lokakuuta 2012

Matkan alku

 Nelihenkiseen perheeseemme kuuluu Äippä, Iskä, isompi Tyyppi ja pienempi Tyyppi. Perheemme allergiamatka alkoi jokunen kuukausi sitten, kun epäilys pienimmän Tyypin allergioista nosti päätään. Alkuun en halunnut ehkä itsellenikään myöntää saati uskoa, että meidän perheessä olisi allergiaa, vaikka pieniä signaaleja olinkin kuukausien aikana saanut. Pienin Tyyppihän on koko vauva-aikansa ollut hyvinkin tyytyväinen ja rauhallinen kaveri. Ihokin on aina ollut kutakuinkin priimaa. Ympärillä kaikki ovat vaan toitottaneet, ettei tuo ainakaan allergiselta näytä. Ei näytä, ei, mutta kun on. Turhan monta kuukautta elettiin siinä uskossa, että kaikki on normaalia. Neuvolassakin vaan vahvistettiin omaa käsitystä, että kaikki on kuten kuuluukin.

Puolen vuoden jälkeen tulin itse siihen tulokseen, että nyt on jotain tehtävä, sanoipa neuvolalääkäri mitä tahansa. Aloitin munattoman ja maidottoman imetysdieetin, ja kappas heti helpotti vähäsen. Lisäksi pienemmän Tyypin ruokavalio laitettiin käytännössä ihan nollaan ja kiinteät aloitettiin ns. alusta uudelleen, jotta pahikset saataisiin selville. Vaikka neuvolalääkärille kerroin imetysdieettini tuloksista yms.,  ei asian eteneminen ottanut tuulta alleen. Pitäisi vaan syödä enemmän kiinteitä, ja terveeltä Tyyppi näyttää, ja ihokin niin hyvässä kunnossa, ja ja ja ei kun vaan ruokavaliota laajentamaan, kun eihän se muuten kasva. Pah, kaveri kasvoi kaikista parhaiten silloin, kun sai pelkkää äipänmaitoa ja ongelmat alkoivat kiinteiden myötä. Joo, iho on hyvässä kunnossa, on oikeastaan aina ollut, mutta suolisto ei, mutta sekin on vaan kuulemmakypsymättömyyttä. (Tästä aiheesta voisin paasata enemmänkin, mutta jätän nyt tähän.) Ajattelin lopulta, että en jaksa täällä tapella enää yhtää, koska äipän omat havainnot ohitettiin villasella. Ja koska meillä on vakuutus, varattiinkin samantien aika yksityiselle.

 Pääsimmekin heti seuraavana päivänä lasten allergologille, joka kuunteli myös mitä äipällä oli sanottavaa: "kaikki äidin havainnot ovat tärkeitä". Ihanaa, joku kuuntelee, ja ottaa tosissaan. Määrättiin allergiatesteihin ja maitoaltistukseen. Prick-testit olivat negatiiviset kuten arvata saattoi, mutta ne otettiin varmuuden vuoksi. Jos olisi ollut joku tosi-tosi-pahis, olisi se prickeissä näkynyt, mutta ei ollut. Maitoaltistus taas oli postiivinen ja diagnoosiksi kirjattiin (viiveinen) hengitystie- ja suolisto-oireinen maitoallergia. Sopiva maito on nyt löytynyt, Althera, vaikka äidinmaito edelleen herkkua onkin. Ja äippä siis imetysdieetillä jatkaa salapoliisityötään. Nyt etsitään kuumeisesti sopivia ruokia. Satavarmoja sopivia on vasta banaani, tattari ja bataatti. Epäsopivia jo äidinmaidon kautta ainakin se maito, peruna, kotimaiset viljat, soija, sitrushedelmät, sipuli, mansikka, suklaa (kaakao?), tomaatti ja kala. Todennäköisesti sopivia useampi, mutta kaikki pitää testata uudelleen, koska vielä kesällä maitoproteiini äidinmaidon kautta sotki monia testailuja. Nyt edetään hitaasti tässä salapoliisityössä ja katsotaan mihin tämä matka meitä kuljettaa..

Tämän blogin ajatuksena on kasata meille sopivia ruoka- ja leivontaohjeita (sekä kokeiluja) yhteen paikkaan sekä antaa vinkkejä ystäville ja sukulaisille meidän vierailuita silmällä pitäen ;). Ajatus lähti Kimurantti kurmeeta blogista, kiitos siis kivasta vinkistä.

2 kommenttia:

  1. Pitihän sitä poiketa vastavierailulle ja hyvältä näyttää, siis tuo ruokapuoli vaikka tähän ekaan postaukseesi kommentoinkin.

    Kovin tutulta kuulostaa tuo teidän tarina, kun mietin meidän esikoisen elämää. Hällähän nuo allergiat löytyivät vasta myöhemmin. Helpompaa on ollut yliallergisen kuopuksen kanssa, kun alusta pitäen on oikeaa ruokavaliota rakennettu. Vanhemmalle lapselle on kovin vaikeaa selittää miksei kaikkea enää voikkaan syödä.

    Tsemppiä allergiamatkalle ja salapoliisintyöhön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun poikkesit, tervetuloa uudelleenkin :). Sinulta tulen varmasti vielä "varastamaan" paljon hyviä ohjeitasi ;). Tsemppiä myös teille tuleviin kokeiluihin!

      Poista